Bankalar Ne Kadar Dijital?

Bankacılık dünyasındaki değişim, yeninin eskiyi yok ettiği bir “disruption” şeklinde değil de yenilerle beraber eskilerin dönüşümü şeklinde seyrediyor. Bu dönüşümün sebepleri malum. Bu dönüşümün dönüm noktalarını, bankanın dijital ortamlarda sunduğu hizmetlere göre şu şekilde nitelendirebiliriz. Şubelerde sunulan temel bankacılık hizmetlerinin dijital ortamlarda minimum şekliyle sunan banka. Yeni nesil (neo, challenger) şubesiz banka ile gündemimize giren…

Bankacılık dünyasındaki değişim, yeninin eskiyi yok ettiği bir “disruption” şeklinde değil de yenilerle beraber eskilerin dönüşümü şeklinde seyrediyor. Bu dönüşümün sebepleri malum. Bu dönüşümün dönüm noktalarını, bankanın dijital ortamlarda sunduğu hizmetlere göre şu şekilde nitelendirebiliriz.

  • Geleneksel banka

Şubelerde sunulan temel bankacılık hizmetlerinin dijital ortamlarda minimum şekliyle sunan banka.

  • Dijital Banka

Yeni nesil (neo, challenger) şubesiz banka ile gündemimize giren bankacılık hizmeti. Fakat klasik bir banka da sunduğu hizmetle pekala bir dijital banka olabilir.

  • Açık Banka

İngiltere’de “Open Banking”, Avrupa’da PSD2, Türkiye’de Açık Bankacılık inisiyatifleri ile hayatımıza giren, regülatörün bazı bankacılık hizmetlerinin müşteri onayı ile 3.parti bir kurum ile paylaşmasına olanak vermesiye şekillenen bankacılık.

  • Akıllı Banka

Veri analitiği ve yapay zeka teknolojilerinin renklendirdiği, çeşitlendirdiği bankacılık şekli.

  • Bütünleşik Banka

Açık bankacılığın tetiklediği, yeni oyuncular ve regülatörün işbirliğini teşviki ile şekillenen entegre bankacılık şekli.

  • Görünmez (Gömülü Banka)

Bill Gates’in “müşterinin ihtiyacı bankacılıktır, bankalar değil” sözüne nazire yaparcasına bankacıların müşteriyi bırakın şubeye, dijital platformlara dahi getirtmeden sunduğu hizmetlerin şekillendirdiği bankacılık merhalesidir.

Bu gelişim sırasını bir yolculuk kabul edersek, KOBİ/ticari bankacılık açısından sunduğumuz hizmetler bizi şu an nereyle eşleştirdiğini göstermesi ve bu yolculukta bir yol haritası olması açısından aşağıdaki çalışmanın faydalı olmasını dilerim.

Şu iki konuyu da belirtmek isterim: Bankacılık dünyasındaki oyuncuların artması ile fregmantasyon ve uzmanlıklar kaçınılmaz olacaktır. Dolayısı ile her bankanın her hizmeti sunması etkili olmayacaktır. Her banka seçtiği uzmanlık alanlarında en iyiyi hizmeti vermekle beraber yan hizmetlerde mükemmelliği aramayabilir. bazı bankaların odaklanacakları alanlar olacaktır. İkincisi ekteki liste tam bir liste değildir.

No alt text provided for this image

Yorum bırakın

WordPress.com’da Blog Oluşturun.